王毅谈化解乌克兰危机的四点主张

王毅谈化解乌克兰危机的四点主张

十三届全国人大五次会议3月7日下午3时在人民大会堂新闻发布厅举行记者会,邀请国务委员兼外交部长王毅就“中国外交政策和对外关系”相关问题回答中外记者提问。


路透社记者:俄军在乌克兰的行动已经扩展到非军事设施,导致许多平民丧生,产生了150万难民,中方是否对此感到失望?中方为何尚未将此描述为入侵。您是否担心中方因拒绝谴责俄罗斯会损害自身的国际地位?中方是否能作更多努力,包括通过利用同俄罗斯和普京总统的伙伴关系帮助解决冲突?
王毅:乌克兰局势是国际社会当前最关心的问题,中方已经多次阐明我们的立场,我们始终本着客观公正态度,根据事情本身的是非曲直独立自主地作出判断、表明主张。应该看到,冰冻三尺非一日之寒。乌克兰局势发展到今天,原因错综复杂。解决复杂问题,需要的是冷静和理性,而不是火上浇油、激化矛盾。中方认为,要化解当前危机,必须坚持联合国宪章宗旨和原则,尊重和保障各国的主权和领土完整;必须坚持安全不可分割原则,照顾当事方的合理安全关切;必须坚持通过对话谈判,以和平方式解决争端;必须着眼地区长治久安,构建均衡、有效、可持续的欧洲安全机制。
王毅:当前,国际社会应聚焦两大问题继续努力。
王毅:第一,要劝和促谈。中方在这方面已做了一些工作,一直同各方保持密切沟通。冲突发生第二天,习近平主席应约同普京总统通话的时候,就提出我们愿意看到俄乌双方尽早和谈。普京总统也作出了积极回应。俄乌双方已经谈了两轮,我们希望即将开启的第三轮谈判能取得新的进展。中方认为,形势越紧,和谈越不能停止;分歧越大,越需要坐下来谈判。中方愿继续为劝和促谈发挥建设性作用,也愿意在需要的时候同国际社会一道开展必要的斡旋。
第二,要防止出现大规模人道主义危机。中方愿就此提出六点倡议:一是人道主义行动必须遵守中立、公正的原则,防止将人道问题政治化;
二是全面关注乌克兰的流离失所者,帮助他们得到妥善安置;
三是切实保护平民,防止乌境内出现次生人道灾害;
四是保障人道援助活动顺利、安全开展,包括提供快速、安全、无障碍的人道主义准入;
五是确保在乌克兰外国人安全,允许他们从乌克兰安全离开,并为他们回国提供帮助;
六是支持联合国在对乌克兰人道援助方面发挥协调作用,支持联合国乌克兰危机协调员的工作。
王毅:中方愿为克服人道主义危机继续作出自己的努力。我也在此宣布,中国红十字会将尽快向乌克兰提供一批紧急人道主义物资援助。

(根据网络文字直播整理)

Ван Ї про чотири пропозиції щодо врегулювання кризи в Україні

Пекін, Сіньхуа, 7 березня

Член Держради і міністр закордонних справ КНР Ван Ї на пресконференції, що відбулася в рамках двох сесій Всекитайських зборів народних представників пояснив позицію китайської сторони щодо врегулювання поточної кризи в Україні.

7 березня о третій годині дня, п’ятий з’їзд Всекитайських зборів народних представників 13-го скликання провів прес-конференцію у Домі народних зібрань, Член Держради і міністр закордонних справ КНР Ван Ї відповів на питання китайських та іноземних журналістів щодо зовнішньої політики і міжнародних відносин Китаю.

Репортер Reuters: Дії російської армії в Україні поширилися на невійськові об’єкти, що призвело до чисельних втрат серед мирного населення і змусило 1,5 мільйони людей стати біженцями. Чи відчуває Китай розчарування з цього приводу? Чому Китай досі не називає це вторгненням? Чи не боїтеся ви, що через відмову засудити дії Росії китайська сторона може погіршити власну міжнародну позицію? Чи не може Китай докласти більше зусиль, зокрема використати партнерські відносини з Росією та президентом Путіним, щоби допомогти вирішити конфлікт?

Ван Ї: Ситуація в Україні викликає найбільше занепокоєння міжнародного суспільства. Китайська сторона вже неодноразово роз’яснювала свою позицію. Ми завжди були за об’єктивний і справедливий підхід, ми приймаємо рішення та висловлюємо свою позицію, виходячи з сутності проблеми. Слід мати на увазі, що “крига товщиною в метр намерзає не за одну ніч” — причини сьогоднішнього розвитку подій в Україні складні і заплутані.

Вирішувати складні проблеми слід зі спокоєм та раціональністю, а не доливати масла у вогонь, загострювати конфлікт. Китайська сторона вважає, що для вирішення поточної кризи, необхідно дотримуватися цілей та принципів Уставу ООН, поважати і захищати суверенітет та територіальну цілісність всіх країн. Ми маємо дотримуватися принципу невіддільності безпеки і враховувати справедливі безпекові інтереси зацікавлених сторін. Ми маємо наполягати на веденні діалогу та перемовин для мирного врегулювання конфлікту. Сьогодні міжнародне суспільство має зосередитися на двох основних питаннях і продовжити докладати зусилля.

По-перше, треба говорити про примирення та стимулювати проведенню переговорів. Китайська сторона вже проводить роботу в цьому напрямку, постійно підтримуючи тісний зв’язок з усіма сторонами. На другий день конфлікту, коли голова КНР Сі Цзіньпін провів переговори з президентом Путіним, він сказав, що ми хочемо, щоби Росія та Україна якомога скоріше розпочали мирні переговори. Росія та Україна вже провели два раунди переговорів. Ми сподіваємося, що третій раунд, що розпочнеться найближчим часом, зможе досягти нового прогресу.Китайська сторона вважає, що чим напруженіша ситуація, тим важливіше не припиняти проводити мирні перемовини, чим більші суперечності, тим необхідніше сідати за стіл переговорів. Китай готовий продовжувати відігравати конструктивну роль у стимулюванні примирення та мирних перемовин, а також прагне співпрацювати з міжнародним суспільством для забезпечення необхідного посередництва.

По-друге, не можна допускати масштабних гуманітарних криз. Китай готовий висунути шість пропозицій з цього приводу:

  • Перша — гуманітарна діяльність повинна відповідати принципам нейтралітету, неупередженості та запобігати політизації гуманітарних питань;
  • Друга – приділити належну увагу внутрішнім переміщеним особам в Україні та належним чином допомогти їм з розселенням;
  • Третя – ефективний захист цивільного населення та запобігання вторинним гуманітарним катастрофам в Україні;
  • Четверта — забезпечити безперебійний і безпечний розвиток діяльності з надання гуманітарної допомоги, включаючи забезпечення швидкого, безпечного та безперешкодного гуманітарного доступу;
  • П’ята — гарантувати безпеку іноземців в Україні, дозволити їм безпечно покинути Україну та надати допомогу для їх повернення;
  • Шоста — підтримати Організацію Об’єднаних Націй у тому, щоб вона відігравала координаційну роль у гуманітарній допомозі Україні та виконувала роботу кризового координатора ООН в Україні.

Ван Ї: Китай готовий продовжувати докладати власні зусилля для подолання гуманітарної кризи. Я також оголошую, що Китайське товариство Червоного Хреста якомога швидше надасть Україні партію екстреної гуманітарної допомоги.

Переклад: Євгенія Гобова

Напомним, что Китай готов сыграть роль посредника в переговорах между Украиной и РФ — Ван И

Источник: SilkBridge.info Новости Китая

Подписывайтесь на наш телеграм-канал. Инсайды о Китае — без лицемерия и пропаганды.

Оставить комментарий

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *